BOGFIL COM SRL
   
 

Produse video
 




    Despre noi








    Produse și servicii




  Produse
  Servicii





    Mass-media








    Dezvoltare durabilă




 
  

Momente unice. Fragmente. Clipe...
Câteva din spectacolele vieții imortalizate și imprimate pe diferite suprturi (VHS,CD, VCD, DVD) pot fi găsite în materialele prezentate în această pagină.

 

   
  Eu scriu așa cum gândul îmi dictează
Și desenez peisajul natural.
Uitați-vă cum pe câmpia brează,
Pe câmpul Basarabiului, un cal

Cu aripile îngerilor zboară
Ca din povești fantastice re-ntors
Un călăreț român trecând prin vară
Salută viitorul sănătos.

E încă grea viața noastră, încă
El știe de mai crede-n Dumnezeu
Și-n rădăcina neamului, în muncă,
Cum credeți dumneavoastră. Cred și eu.

Și așteptăm ca ziua următoare
Să fie-o zi frumoasă pe deplin.
Avem o țară și va fi o floare
Sub cerul basarabiului. Amin.

                             Milan Anghelov Cosoveanu

Așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani, la începutul lunii august, de această data în perioada 1-6, Calafatul a găzduit o nouă ediție, cea de a V-a a Taberei Naționale de Muzică Folk, manifestare singulară în peisajul muzical national.
În organizarea Primăriei municipiului Calafat, a Casei de Cultură, a Asociației "Proiect pentru o Lume a Oamenilor Mai Buni" (A.P.L.O.M.B.) și beneficiind de cofinanțarea Ministerului Tineretului și Sportului prin Direcția de Tineret și Sport a Județului Dolj, tabăra a adunat folk-iști consacrați sau în prag de afirmare, veniți din toate colțurile țării.
Deschiderea manifestărilor a avut loc la Terasa "Milady" din centrul orașului...
 
  Joi 24 octombrie, în seria manifestărilor ocazionate de sărbătorirea a 85 de ani de existență a liceului "Independența", a avut loc în sala de spectacole a Casei de Cultură, traditionalul "Bal al bobocilor", ediția 2002, organizat de clasa a XII-a A, deschis de cei doi prezentatori, Irina Păsărelu (Miss Boboc 1998) și Mihai Bărbulescu, a căror evoluție pe întreg parcursul manifestării a fost îndelung aplaudată de numerosul public care a umplut pâna la refuz sala de spectacole.
Cele 7 perechi de boboci, cei mai curajoși dintre elevii claselor a IX-a au încercat să convingă membrii juriului, de calitățile lor artistice. Concurenții au fost spontani și veseli, au creat o adevarată atmosferă de spectacol apreciată de toți cei prezenți. lată componența celor 7 perechi în ordinea intrării lor în scena...
Nu știu cum s-a întîmplat în alte țări din Estul Europei. La noi, aici, la Românica, muzica folk a fost cu totul altceva în raport cu accepțiunea originar-americănească a termenului, sau a genului. Spun a fost, pentru că, din păcate, la ora asta tot ce se mai întâmplă la noi în materie de concerte, editări de albume, festivaluri chiar, nu mai este decât o binevenită (cu siguranță !) respirație artificială. De ce și cum sper să se înțeleagă din cele de mai jos.
Trebuie spus că, pe vremea comuniștilor pentru foarte mulți dintre noi, ca ascultători de muzică folk, genul acesta a însemnat una dintre modalitățile de supraviețuire spirituală...
 
  Toate aceste evenimente artistice sunt menite, pe de o parte, a reliefa tradițiile și obiceiurile populare ale românilor de pe cele două maluri ale bătrânului Danubius, iar pe de altă parte, de a genera posibilitățile de atragere a oamenilor de cultură, a specialiștilor în etnografie și folclor și implicarea lor în tezaurizarea valorilor patrimoniale: dansul și cântecul popular autentic, piesele vestimentare tradiționale, obiecte meșteșugărești, toate integrând imaginea de altădată a satului românesc și bulgar. De fapt, acestea sunt câteva din elementele primordiale, care vor susține dezvoltarea turismului dunărean.
În fine, uite că a început și tabăra!
      Vai steaua lui Dan Vană! Trebuie să fie computer în materie de organizare. Este aproape singur și trebuie să fie pe fază, care unde doarme, care unde mănâncă și așa mai departe.
      Într-o primă fază a scăpat cu fața curată. A umplut până la refuz tabăra de pe malul Dunării păstorită de domnul Schiba.
      Gata! "Coloana oficială" compusă din câteva automobile particulare a ajuns la terasa unde va avea loc deschiderea oficială. Suntem toți: Doru Stănculescu, Sorin Minghiat, Mircea Bodolan, Florin Chilian, Vali Șerban, Emeric Imre, Tatiana Stepa, Vasile Mardare, Grupul "Estudiantina" din Iași, Cătălina Beța (Bacău), Zori David...
 
  În fața unui public numeros, perechile participante au avut o evoluție de excepție. Pe scena Casei de Cultură din Calafat, fie și pentru o perioadă scurtă de timp, s-a întâlnit inspirația cu frumusețea, spontaneitatea cu tinerețea.
Juriul a avut o sarcină grea, alegerea fiind foarte dificilă, "profesionalismul" particpanților generând dispute aprige și în rândul spectatorilor.
Aplauzele din final au răsplătit în egală măsură evoluția concureților, protagoniștilor momentelor artistice, dar și eforturile celor care au organizat și coordonat defășurarea spectacolului.
Sigur că au fost și mai sunt festivaluri și gale care mai supraviețuiesc. În jurul lor s-a creat o pătură de “concurenți profesioniști” în materie de muzică folk. Sigur că, pe de altă parte, Victor Socaciu și Dan Vană au un mare merit în menținerea timp de 13 ani, respectiv 10 ani, a Festivalurilor Naționale de Muzică Folk “Om bun” și "Floare de ger". Sigur că există o Sorina Bloj (fondatoare a grupului “Ecoul”) care se zbate peste puteri să resusciteze un alt festival la Reghin. Sigur că Dan Vană, Tică Lumânare sau Cristian Corcioveanu și-au luat în serios rolul de profesori și la Calafat, Giurgiu respectiv Tecuci au creat mici pepiniere și copiii s-au atașat de chitară și poezie...
Dar chiar așa, se mai cântă folk în România? Și dacă da, mai are el ceva din spiritul de început?...
 
 
     
   
 Înapoi Sus